Skip to content

Ieder mens is gevoelig, de een wat meer dan de ander. Er zijn ook mensen die hoog gevoelig zijn.

Misschien herken jij jezelf in het volgende:

  • Jij beschikt over speciale antennes om signalen en prikkels uit je omgeving op te pikken.
  • Je voelt eerder wanneer er iets niet klopt en waar mensen in je omgeving behoefte aan hebben.
  • Doordat jij bent afgestemd op het ontvangen van subtiele signalen raak je sneller ‘overprikkeld’, zeker van veel prikkels zoals lawaai, veel licht en drukte.
  • Je hebt last van bepaalde voedingsmiddelen met veel suiker, zout of kunstmatige toevoegingen.
  • Voor negatieve uitingen van anderen of negatieve stemmingen, ben je vaak erg gevoelig.
  • Door al deze prikkels kun je gemakkelijk overvoerd raken. Daardoor heb je meer tijd en rust nodig om weer te herstellen dan mensen die minder gevoelig zijn.

Hoog gevoelig zijn is een hele mooie eigenschap, maar door te voldoen aan de behoeften en de verwachtingen van anderen kunnen je eigen emoties en behoeften in het gedrang komen. Dit kan op den duur een gevoel van innerlijke emotionele leegte geven. Om die leegte op te vullen wordt vaak eten gebruikt.

Innerlijke leegte is een gevoel dat laat zien dat iets aan jouzelf of je leven je niet bevalt. Je hongert naar iets, maar deze honger kan niet gestild worden met voedsel.

Ook wordt die innerlijke leegte vaak opgevuld met uiterlijke veranderingen. Veel vrouwen denken dat ze pas gelukkig worden als ze slank zijn, of eerst die geweldige partner hebben gevonden, of die fantastische baan hebben gekregen, of dat droomhuis hebben gekocht. Maar als ze dit eenmaal bereikt hebben, worden ze na een tijdje weer onrustig en moet het volgende tekort opgegeven worden. De innerlijke behoefte aan emotionele aandacht en betrokkenheid wordt echter niet vervuld. Diep van binnen blijft het gevoel van innerlijke leegte bestaan!

Herken jij jezelf hierin?

Het is een signaal waarvan je de herkomst nog moet zien te achterhalen, in plaats van meteen je oude vluchtroute te kiezen om gevoelens van innerlijke leegte weer kwijtraken. Als je weet wat bij jou dat gevoel van innerlijke leegte teweegbrengt, schept dat meer duidelijkheid en kun je werken aan een oplossing.

Back To Top