Ga naar hoofdinhoud

Een familieopstellingen kan jou helpen inzicht te krijgen in jouw onbewuste patronen, waarom voelt bijvoorbeeld jouw leven als overleven. Waarom ben je altijd maar aan het zorgen voor anderen en cijfer je jezelf volledig weg en lukt het je maar niet om dit patroon te veranderen. Een familieopstelling laat zien wat er nodig is op dit onbewuste patroon te kunnen doorbreken zodat jij weer jouw eigen leven gaat leven en jouw levensenergie weer gaat stromen.

Het familiesysteem is de onlosmakelijke band met je biologische familie. Dit kun je zien als een geheugen die alle ervaringen en herinneringen door generaties heen van jouw familie opslaat. Dit geheugen heeft veel meer impact op jouw leven dan waar je jezelf bewust van bent. Herhalende patronen in je leven staan vaak in verbinding met je familiesysteem. Je gedachten, emoties, verlangens en de keuzes die je maakt komen hier vaak uit voort.

Een familieopstelling is een effectieve en helende manier om de onbewuste patronen in onze familie van herkomst te onderzoeken en inzichtelijk te maken.

Het is vaak verbazingwekkend hoe snel de juiste inzichten komen en hierdoor plotseling de ruimte ontstaat voor verandering, soms lijkt het echt als opnieuw geboren worden.

 

Hoe werkt een familieopstelling?

Een familieopstelling is een dynamisch schilderij waarin de leden van een familiesysteem worden gerepresenteerd door personen die zich daarvoor beschikbaar stellen. Dit noemen we representanten.  De opgestelde personen zijn dus niet de echte familieleden en het is ook niet nodig dat deze aanwezig zijn. Het is telkens een grote verrassing wat zich gaat ontvouwen tijdens een opstelling. De rol, de plaats en de eigenschappen van de representanten komen als het ware spontaan tot leven. Er komt inzicht in de oorzaak van jou probleem, zo kunnen blokkades worden opgeheven. Dit gebeurt aan de hand van het zien, het voelen en het horen wat een representant in een opstelling terug geeft. Dit proces kan zeer helend zijn en zowel tijdens als na de opstelling nog lange tijd kan nawerken.

Opstellingen helpen vooral met vragen die je al langer bezighouden en waarmee je op een of andere manier maar niet veel verder mee komt. Als vraagsteller staat je vraag tot groei altijd centraal. Het hoeft dus niet een vraag te zijn met betrekking tot je familie. Een paar voorbeelden van thema’s die je als vraagsteller kunt inbrengen:

Vraagsteller

 • Waarom voel ik mij vaak eenzaam ook als daar geen reden toe is?

 • Waarom voel ik mij niet compleet, wat mis ik in mijn leven?

 • Waarom loop ik vast in mijn relatie?

 • Waarom vind ik het moeilijk mezelf te binden of om mezelf te geven?

 • Waarom heb ik moeite met overgave en heb ik de behoefte alles onder controle te hebben?

 • Waarom beoordeel ik mezelf steeds, het kan altijd beter?

 • Waarom heb ik enorm last van schuldgevoelens die ik niet kan verklaren?

 • Waarom ben ik altijd met mijn gewicht bezig?

 • Waarom heb ik altijd het gevoel dat niemand mij begrijpt?

 • Waarom voel ik mij vaak in de steek gelaten en heb ik geen vertrouwen in de ander? 

 • Waarom voel ik mij verantwoordelijk voor de ander?

 • Waarom heb ik de overtuiging dat ik altijd alles alleen moet doen? 

Uiteindelijk zal de opstelling zich zodanig ontwikkelen dat datgene aan bod komt, wat op dat moment in jouw leven ook nodig is om aangepakt te worden.

Representant

Je kunt ook deelnemen aan een opstelling als je zelf geen vraag inbrengt. De ervaring leert dat alleen al door je aanwezigheid er altijd veel herkenning en beweging ontstaat en je leven zal verrijken.

Opstellingen werken door op zowel de cliënt en het familiesysteem, als op de toeschouwers en representanten. Als representant ervaar je de verschillende posities en bewegingen, met de daarbij horende gevoelens. Dit helpt je ook persoonlijk verder. Je kunt in een opstelling gevoelens uiten die je zelf ook hebt, maar die je je misschien niet zo snel geneigd bent om te uiten. Dit werkt bevrijdend. Ook komt het voor dat je als representant meer inzicht krijgt in eigen thema’s of een antwoord vindt op iets wat je zelf bezighoudt. Als representant leer je ongelofelijk veel en kun je de helende werking van een opstelling ervaren.

Wat levert een familieopstelling jou op

Er worden oplossingen zichtbaar.

Je kunt uit het patroon stappen waar je onbewust of onbedoeld telkens weer in terecht komt.

Je ervaart vaak een enorme opluchting en bevrijding, alsof er een zware last van je is afgevallen.

Je kunt een nieuwe richting aan je leven geven en zelf weer de regie nemen over jouw leven, waardoor je je weer blij en energiek voelt. En jouw levensenergie weer kan stromen.

Zelf ervaren?

De werking van een opstelling valt in woorden eigenlijk niet uit te drukken. Om echt ’te weten’ wat het voor je kan doen, kun je het beste een opstelling ervaren.

Als jij je vraag eenmaal goed hebt geformuleerd, is het vaak verbazingwekkend hoe snel de juiste inzichten komen en hierdoor plotseling de ruimte ontstaat de goede keuzes te maken, soms lijkt het echt als opnieuw geboren worden.

Back To Top