Skip to content

Al deze opmerkingen over mijn uiterlijk had ik opgeslagen in mijn systeem.

Nou die heb ik lang niet gehoord zeg! Ik was net even bij de Jumbo komt er een man langs gelopen en zegt: jeee wat ben jij groot!

Mijn reactie was: ja dat klopt( 1,87 m om precies te zijn) maar jij ook, meneer was namelijk zelf denk ik bijna 2 meter. Ik vraag me dan altijd of wat het nut is om te benoemen wat je ziet.

Ik heb deze opmerking namelijk vaak in mijn leven gehoord. Ook andere opmerkingen zoals: Je moet niet dikker worden hoor. Als je je buik intrekt lijk je wel 5 kilo lichter. Wat heb jij grote voeten, Wat leuk je bent zwanger, hoever ben je? (Ik was niet zwanger) Ergens werd ik net weer even herinnerd aan al deze opmerkingen die ik me nu nog steeds herinner omdat die mij in mijn leven zo ontzettend hebben geraakt.

Al deze opmerkingen over mijn uiterlijk had ik opgeslagen in mijn systeem. De betekenis die ik daaraan ben gaan hechten was kritiek op mijn hele persoon. Door deze opmerkingen over mijn uiterlijk voelde ik me helemaal afgewezen. Niet goed genoeg en lelijk. Deze overtuiging en negatieve stem was te vergelijken met een bandrecorder die in mijn hoofd voortdurend hetzelfde liet horen. En als iemand dan weer een opmerking maakte dan werd mijn overtuiging weer bevestigd, zie je wel ik ben niet goed genoeg.

Misschien herken jij jezelf hier ook in?

Sta even stil bij wat het met je doet. Wat doet dit met jou als je dat oude,krakende bandje dag in, dag uit hoort. Je speelt misschien toneel voor je omgeving, doen alsof je leventje op rolletjes loopt, terwijl je jezelf dagelijks kwelt met veroordelende denkbeelden.

Wat gebeurt er dus wanneer je negatief over jezelf en lichaam denkt, jezelf niet mooi vindt, te dik, te dun of zelfs lelijk, niet goed genoeg ? Ik dacht door te gaan lijnen dat al mijn problemen opgelost zouden worden. Helaas bleek dat op de langere duur de oplossing niet te zijn. Voeding was niet het probeem. Want ik onderdrukte mijn gevoelens en deed niets aan de onderliggende problemen van onzekerheid, mijn irrationele negatieve gedachten bleven bestaan en werden alleen maar groter. Zo bleef ik in de vicieuze cirkel.

Het innerlijk en het uiterlijk zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wat jij van binnen denkt en voelt, straal je uit naar buiten. Gewoonten die je in de weg zitten, kun je vergelijken met platgereden paden van je denken, maar het blijken vaak doodlopende wegen te zijn. Door jezelf van binnenuit te ontwikkelen en te voeden groei je in je zelfvertrouwen. De dingen die jou vroeger verdrietig, boos of geïrriteerd maakten raken je niet meer. De pijn is geheeld.

Door mijn aandacht te richten op mijn binnenkant is mijn hele leven nu leuker en letterlijk en figuurlijk lichter geworden. De sleutel was zelfliefde. Als je goed in je vel zit dan hoef je minder pijn te onderdrukken. Dan voel je je waardevol zoals je bent, en doe je er alles aan om goed voor jezelf te zorgen. Omdat je weet dat je het beste verdient.

Back To Top